Mėlynasis banginis: didesnis nei Megalodonas

Mėlynasis banginis: didesnis nei Megalodonas

Nuo vilnonių mamutų laikų žmonės buvo apsėsti didesnių nei gyvybės žinduolių. O vandens fronte nėra didesnio žinduolio už mėlynąjį banginį (Balaenoptera musculus), kuris yra didžiausias žinomas gyvūnas kada nors malonė planetai.

Taigi, kokio dydžio yra mėlynieji banginiai?

Adamas Ratneris, jūrų mokslininkas iš The Marine Mammal Center, patvirtina, kad „mėlynieji banginiai yra didžiausias gyvūnas planetoje ir didžiausias identifikuotas gyvūnas, buvęs šioje Žemėje“. Nerasta jokių įrodymų, kad kuri nors kita būtybė – net ir didžiausia iš dinozaurų – savo dydžiu pralenktų mėlynąjį banginį. Bet palauk! O kaip Megalodonas, išnykusi ryklių rūšis, kuri, kaip manoma, yra didžiausia žuvis Žemės planetoje (kurią galite prisiminti iš 2018 m. siaubo filmo Meg)? Na, mokslininkai spėja, kad net didžiausias megalodonas siekė tik 58 pėdas (18 metrų) (nors kai kurie teigia, kad jis siekė 82 pėdas). [25 meters]). Priešingai, didžiausi mėlynieji banginiai yra šiek tiek daugiau nei 100 pėdų (30 metrų) ilgio ir vidutiniškai yra 75–90 pėdų (23–27 metrų) ilgio. Didžiausi mėlynieji banginiai gyvena pietiniame vandenyne netoli Antarktidos.

Norite atspėti šio didžiulio padaro svorį? 5 tonos? Ne. 50? 100? Artėja, bet ne visai. Mėlynasis banginis sveria maždaug 400 000 svarų (181 437 kilogramus) arba 200 tonų.

Ratneris dalijasi kitais stulbinančiais faktais apie mėlynojo banginio masę.

  • Vien mėlynojo banginio liežuvis sveria tiek pat, kiek dramblio. Mėlynojo banginio burnoje telpa apie 100 žmonių.
  • Mėlynojo banginio širdis – automobilio dydžio, akis – krepšinio kamuolio dydžio, o mažas vaikas galėtų plaukti jo arterijomis.
  • Purškalas iš mėlynojo banginio prapūtimo skylės yra beveik tokio pat aukščio kaip trijų aukštų pastatas (30 pėdų arba 9 metrų aukščio).

Visa ši statistika yra bauginanti, bet ką iš tikrųjų daro mėlynieji banginiai žiūrėk Kaip? Jie yra melsvai pilkos spalvos – iš čia ir kilęs pavadinimas, nors jie taip pat vadinami „sieros dugno banginiais“ dėl gelsvos pilvo dalies – su šviesesnėmis pilkomis dėmėmis, primenančiomis dažų dėmes. Mėlynasis banginis priklauso balinių banginių šeimai – bedantių banginių grupei, todėl jo burnoje „sudėta iki 800 plokštelių trumpų, plačių, juodų balinių arba banginio ūsų su storais, šiurkščiais šeriais, naudojamais maistui gaudyti“. Galbūt stebėtina tai, kad mėlynųjų banginių patelės paprastai yra didesnės nei patinai.

Ką valgo mėlynieji banginiai?

Dėl savo didžiulio dydžio jums būtų atleista manyti, kad mėlynieji banginiai turi numarinti gana didelį grobį, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Nepaisant didžiulės apimties, mėlynųjų banginių pagrindinis maistas yra labai maži, dviejų colių vėžiagyviai, žinomi kaip kriliai. Ir berniuk, ar valgo mėlynieji banginiai daug krilių.

Ratneris teigia, kad „atsižvelgiant į jų dydį, mėlynieji banginiai priklauso nuo didžiulio maisto kiekio. Naudodami baleno lėkštes, kad iš vandens išfiltruotų mažą zooplanktoną, jie kasdien gali suvartoti iki šešių tonų arba 12 000 svarų (5 443 kilogramų) arba krilių“. Jis tęsia: „Vienu maudyne mėlynasis banginis gali sugerti 125 procentus savo kūno svorio vandens ir krilių (250 tonų). Tai yra pusė milijono kalorijų!“

Mėlynojo banginio elgesys ir bendravimas

Nepaisant didžiulio jų dydžio triukšmo, mažai žinoma apie mėlynųjų banginių elgesį grupėse, nors manoma, kad jie nėra agresyvūs. „Labai mažai žinoma apie mėlynųjų banginių socialines struktūras. Mes linkę matyti mėlynuosius banginius, keliaujančius vienus arba mažomis grupėmis“, – sako Ratneris. „Kalbant apie elgesį laukinėje gamtoje, jie nėra linkę būti labai karingi vieni kitiems ar kitiems gyvūnams, o labiau orientuoti į maitinimąsi ar migraciją, tačiau vėlgi, elgesys veisimosi sezono metu gali būti labai skirtingas ir vis dar reikia daugiau. tyrimas“. Tačiau jūrų biologai tiria vieną būdą, kaip mėlynieji banginiai bendrauja tarpusavyje: garsą.

„Mėlynieji banginiai skleidžia vieną garsiausių garsų gyvūnų karalystėje – žemą ūžesį, kurį galima išgirsti už šimtų mylių ir netgi pranešama, kad jie yra už tūkstančių mylių vandenyne“, – sako Ratneris. „Tyrėjai vis dar nėra tikri dėl vokalizacijos prasmės, nes geriausi spėjimai yra susiję su porų paieška arba poravimosi ar maitinimosi galimybėmis.

Jeffas Jacobsenas, jūrų biologas iš Noyo jūrų mokslo centro, išplečia mėlynųjų banginių garsus, kuriuos mokslininkai, be kitų veiksnių, naudoja banginių populiacijos dydžiui įvertinti. Kai šie banginių skambučiai kartojasi iš eilės, jie tampa žinomi kaip dainos. Tačiau dainuoja tik mėlynųjų banginių patinai. „Šios dainos skiriasi priklausomai nuo vandenyno baseino, regiono. Jų žemo dažnio skambučiai gali būti aptikti labai dideliais atstumais, priklausomai nuo vandenyno sąlygų“, – sako Jacobsen el.

Jų dainų dažniui įtakos turi triukšmingos sąlygos, kurias sukelia tokie objektai kaip praplaukiantys laivai. Remiantis tyrimu, kurį atliko Oregono valstijos universiteto mokslininkų grupė ir paskelbė 2017 m. rugpjūčio mėn., kai jie pastebėjo laipsniškas mėlynųjų banginių skambučių dažnio mažėjimas. Mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti šių dainų prasmę. Nors dainuoja tik patinai, šios dainos gali būti poravimosi ir piršlybų ritualų veiksnys.

Jei jums įdomu, galite klausytis mėlynųjų banginių garso „Blue Whale Vocalization“.

Mėlynojo banginio poravimasis ir palikuonys

Anot Ratnerio, mėlynųjų banginių patelės atsiveda po vieną veršelį kas dvejus ar trejus metus po 11 mėnesių nėštumo arba nėštumo laikotarpio. Šie mėlynųjų banginių kūdikiai paprastai yra didžiuliai 25 pėdų ilgio (maždaug 8 metrų ilgio) ir sveria 7000 svarų (3175 kilogramus), o tai yra sunkesni nei vidutinio dydžio visureigis. „Jų motinų pienas yra toks maistingas, kad per dieną žindydami veršeliai priauga 200 svarų (90 kilogramų), – sako Ratneris.

Tačiau mažai žinoma apie tai, kaip poruojasi mėlynieji banginiai. „Porėjimosi elgesys vis dar tiriamas, nors kol kas atrodo, kad patinai gina pateles nuo kitų patinų. Matome įspūdingą paviršinį elgesį, kai du patinai „kovojo“ dėl patelės“, – sako Jacobsen.

Johnas Calambokidis, ne pelno siekiančios „Cascadia Research“ įkūrėjas ir tyrinėtojas biologas, atlikęs išsamius mėlynųjų banginių judėjimo tyrimus, išplečia galimus banginių poravimosi įpročius, įskaitant tai, kaip jie bendrauja ir bendrauja vienas su kitu: „Viena Mėlynieji banginiai yra itin garsūs jų skambučiai, ir mes neseniai atradome, kad šiuos labai garsius skambučius skleidžia tik patinai, o tai rodo, kad jie atlieka tam tikrą vaidmenį poruojantis arba konkuruojant su kitais patinais. Jis pažymi, kad poravimosi sezono metu mėlynieji banginiai taip pat sudarys patinų ir patelių poras, ypač kai porai vadovaus patelė. Matyt, konkurencija dėl draugų taip pat gali būti šiek tiek įtempta. „Taip pat yra ir didelio greičio plaukimo varžybos, kurios vyksta, kai dalyvauja daugiau nei vienas patinas“, – sako Calambokidis.

Kiek jų yra ir ar jiems gresia pavojus?

Vidutinė mėlynojo banginio gyvenimo trukmė yra 80–90 metų. Tačiau jų egzistavimui kyla vis didesnė grėsmė. Šiuo metu mėlynieji banginiai yra įtraukti į nykstančių rūšių sąrašą pagal Nykstančių rūšių įstatymą. Prasidėjus komercinei banginių medžioklei 1900-ųjų pradžioje, mėlynųjų banginių populiacija sumažėjo nuo 250 000 iki banginių medžioklės iki maždaug 10 000–25 000 šiuo metu gyvenančių individų, teigia Ratner.

Calambokidis sako, kad „ [blue whale] populiacija vis dar nesiekia 5 procentų, palyginti su to, kas buvo prieš banginių medžioklę, o didžioji dalis šio sumažėjimo yra pietiniame pusrutulyje, kur mėlynųjų banginių buvo daugiausiai.

Jacobsenas sutinka ir sako, kad „dėl kokios nors priežasties mėlynieji banginiai nebuvo taip paveikti banginių medžioklės [California] pakrantėje ir čia turime mažiausiai 2000 individų. Populiacija aplink Antarktidą vis dar atsigauna. „Jacobsenas aprašo, kaip banginiai vis dar yra labai pažeidžiami susidūrimų su laivais, todėl žuvo Noyo mėlynasis banginis, kurio skeletas atkuriamas Noyo centre.“ Pavyzdžiui, atrodo, kad kai laivybos keliuose yra daugiau krilių, nukenčia daugiau banginių“, – sako Jacobsenas, remdamasis Oregono valstijos universiteto banginių telemetrijos grupės straipsniu.

Kiti iššūkiai, su kuriais susiduria mėlynasis banginis, yra žvejybos įrankių įstrigimas ir klimato kaita, daranti įtaką žinduolių maisto šaltiniams. Tačiau yra keletas organizacijų, kurios siekia, kad mėlynųjų banginių buveinės būtų saugesnės. Ratner sako, kad Jūrų žinduolių centras ėmėsi politikos dėl laivybos kelių keitimo San Francisko įlankoje, kad sumažintų tikimybę, kad laivai paveiks migruojančius banginius. Jis taip pat teigia, kad „asmenys visame pasaulyje gali padaryti didžiulį poveikį, tirdami savo anglies pėdsaką ir dirbdami savo bendruomenėse (rajonuose, mokyklose, darbe), kad sumažintų iškastinio kuro, pvz., anglies, naftos ir gamtinių dujų, naudojimą energijai ir transportui. . . , taip pat sumažinti vienkartinio plastiko naudojimą – vieną iš dažniausiai randamų vandenyno šiukšlių, galinčių kelti grėsmę dideliems banginiams įsipainioti ar praryti.

Migracijos įpročiai

Kaip ir daugelis jūrų žinduolių, mėlynieji banginiai migruoja keičiantis metų laikams, tačiau jų galite rasti visame pasaulyje. Ratneris sako, kad „Mėlynieji banginiai randami visuose vandenynuose, neįskaitant Arkties, ir gali būti aptikti tiek pakrantės lentynose, tiek giliuose vandenyno vandenyse“. Banginiai paprastai migruoja link Šiaurės ir Pietų ašigalių, „vasarą pereina į šaltesnius vandenis maitintis, o žiemą migruoja atgal link pusiaujo į šiltesnius vandenis [breed]“, – sako Ratneris. Tačiau Calambokidis priduria, kad mėlynųjų banginių migracijos modeliai yra šiek tiek lankstesni nei kitų balinių banginių, pavyzdžiui, pilkųjų banginių. Taip yra daugiausia todėl, kad mėlynieji banginiai visada ieško maisto, kad patenkintų savo didelį apetitą, todėl jų judėjimas labiau orientuoti į maisto šaltinių paiešką, o ne griežtų migracijos kelių laikymąsi.

Nors yra keletas skirtingų mėlynųjų banginių populiacijų, jas galima plačiai suskirstyti į tas, kurios gyvena šiauriniame pusrutulyje, ir tas, kurios yra pietiniame pusrutulyje. Remiantis Jūrų žinduolių centro svetaine, viena didžiausių populiacijų Šiaurės pusrutulyje yra maždaug 2000 mėlynųjų banginių, kurie minta prie Kalifornijos krantų ir migruoja į Kosta Riką bei Meksiką.

„Nepaisant to, kad jie yra tokie dideli, daugelis jų specifinių judesių ir elgesio mokslui vis dar nežinomi“, – sako Ratneris apie mėlynuosius banginius. Taip pat šiek tiek sunku juos atsekti, nes palydovinis žymėjimas, kurį galite naudoti kitiems jūrų žinduoliams, pavyzdžiui, jūrų liūtams, gali sukelti banginių odos infekciją. Banginius tyrinėjantys mokslininkai dažnai naudos paprastesnę nuotraukų identifikavimo sistemą, kad galėtų sekti konkrečius mėlynuosius banginius visame pasaulyje. „Mėlynieji banginiai, kaip ir daugelis kitų banginių, turi unikalius ženklus ant odos ir gali būti atskiri individai, kuriuos galima atpažinti ištyrus banginių nuotraukas įvairiose pasaulio vietose, suteikiant mums jausmą apie jų migracijos modelį ir gyvenimo istoriją“, – sako Ratneris.

Ir dėl gerų naujienų, remiantis IUCN Raudonuoju nykstančių rūšių sąrašu, mėlynųjų banginių skaičius per pastaruosius dešimtmečius greičiausiai išaugo. Taigi, atrodo, kad mėlynojo milžino reikalai pakyla.

Iš pradžių paskelbta: 2019 m. liepos 2 d

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.